skip to Main Content

Over ons park

Over ons park

Over ons

Erfgoedpark de Hoop bevindt zich op een unieke, historische locatie aan de rand van een natuurgebied direct aan het Uitgeestermeer. Een prachtige groene en waterrijke omgeving waar voor elke vakantieliefhebber voldoende te beleven is. Op ons park ervaart u luxe en gastvrijheid omringd door water. Er zijn dan ook tal van watersport activiteiten te doen. Vanwege de centrale ligging nabij de A9 en op een half uurtje rijden van vliegveld Schiphol,  is het park gemakkelijk te bereiken. Het treinstation van Uitgeest bevindt zich op 4 km. afstand.

Vanaf Erfgoedpark de Hoop kunt u een en bezoekje brengen aan:

 • Het knusse centrum van Uitgeest.
 • Openluchtzwembad De Zien in Uitgeest.
 • Alkmaar, Amsterdam of Haarlem over het water, per fiets, auto of ov.
 • Eén van de 42 forten van de Stelling van Amsterdam.
 • Een prachtige fietstocht maken door het natuurgebied ‘Het Oerij’.
 • Naar één van de stranden in de buurt, zoals Castricum aan Zee, Wijk aan Zee of Egmond aan Zee.
 • Over het Uitgeestermeer varen, zeilen of kanoën
 • Met de boot naar de Zaanse schans
 • De archeologie van de omgeving ontdekken in Huis van Hilde
 • De molens in Uitgeest en Akersloot bezoeken
 • Naar het Bunkermuseum in IJmuiden

Stukje geschiedenis op ons park

Cornelis Corneliszoon

Krelis Lootjes, beter bekend als Cornelis Corneliszoon van Uitgeest, noemde zichzelf in een octrooiaanvraag uit 1593 een ‘schamel huysman, met wijff ende kinderen belast’.

Cornelis Corneliszoon is de uitvinder van de houtzaagmolen. In 1594 bouwde Corneliszoon de allereerste door wind aangedreven houtzaagmolen. Hoewel deze uitvinder redelijk onbekend is gebleven, is zijn uitvinding van de houtzaagmolen van groot belang geweest voor de Nederlandse geschiedenis.

Nadat Cornelis Corneliszoon zijn eerste molen had gebouwd, kreeg hij van het Alkmaarse stadsbestuur toestemming om nog een molen met huis te bouwen in Uitgeest.

De windzaagmolen heeft een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van Alkmaar en Nederland. Deze uitvinding van Corneliszoon kwam precies ‘op tijd’. Midden in de Tachtigjarige Oorlog tegen de Spanjaarden richtte Nederland de VOC en de WIC op. De houtzaagmolen van Corneliszoon zaagde enorme hoeveelheden hout, dat ook nog eens dertig keer sneller werd gezaagd dan met de hand. Daarbij werden de balken en planken ook nog eens precies even groot gezaagd, wat het bouwproces versnelde. Daarmee konden de honderden schepen worden gebouwd die Nederland voor beide compagnieën én de Tachtigjarige Oorlog nodig had.

Ook werd het hout dat door de windzaagmolens werd gezaagd de basis voor de Nederlandse infrastructuur. Van sluizen en pakhuizen tot schuren en woningen, alles werd gebouwd met hout dat door de zaagmolens werd gezaagd.

Park ter ere van Cornelis Corneliszoon

De SCCvU (Stichting Cornelis Corneliszoon van Uitgeest), die al jaren wordt gedragen en geleid door vrijwilligers uit de regio, raakte, na onderzoek, geboeid door de economische ontwikkelingen van ons land ten tijde van de opstand tegen het Spaanse bewind (156-1648). In het bijzonder door de bijdragen daaraan van de Uitgeester houtzager en molenmaker Cornelis Corneliszoon.

In bijna alle boeken over molens en de molenmakerij wordt de uitvinding van Corneliszoon’s houtzaagmolen genoemd en geroemd.

De stichtingen hebben Cornelis Corneliszoon willen eren door een historisch Houtzaagmolen complex op te zetten. Het is de stichtingen gelukt om het historisch complex te ontwikkelen, maar helaas door diverse oorzaken nooit gelukt om de deuren officieel te openen. Helaas heeft het park hierdoor jaren leeg gestaan. Per 2021 zal het park eindelijk zijn deuren openen waarbij de geschiedenis reeds in leven zal zijn.

Houtdroogloods

Op het park bevindt zich de monumentale houtloods. Het is één van de best bewaard gebleven houtloodsen uit de Zaanstreek. Oorspronkelijk stond de loods aan het Zuideinde in Westzaan, waar houthandel Pontmeyer de loods sinds 1991 gebruikte. Toen in 2006 Pontmeyer de Zaan had verlaten werd het terrein, waar meerdere authentieke houtloodsen stonden, gesloopt en ingericht voor woningbouw. In 2007 werd er samen met Stichting Industrieel Erfgoedpark De Hoop besloten om één loods vanwege haar historische waarde naar Uitgeest te verplaatsen. Sinds 2009 staat dit provinciale monument op het historische terrein van De Hoop.

Geschiedenis

Voordat Pontmeyer in 1991 de houtloods in gebruik nam, was de loods van houthandel Rote Westzaan. Pieter Rot, grondlegger van het bedrijf, leende in 1886 een tientje van een vriend om een handel in kachelhout en brandstof te beginnen. Na verloop van tijd groeide zijn bedrijf uit tot een handel in timmerhout. Om al het hout op te slaan werd naar schatting in 1900 de historische houtloods gebouwd. Op onderstaande foto uit 1938 is het bedrijventerrein van de houthandel, die toen nog houthandel Rot heette, te zien. Het lange gebouw links onderop is de historische houtloods waarvan u een deel nu op Industrieel Erfgoedpark De Hoop kunt bekijken.

Het bedrijf veranderde in 1945 de naam naar Rote, zoals te zien is op onderstaande afbeelding. De naam Rot bleek voor een houthandel niet echt geschikt omdat het een negatieve indruk kon wekken over de kwaliteit van het hout dat werd verhandeld. Rote Westzaan heeft de historische houtloods gebruikt totdat het bedrijf in 1991 werd overgenomen door Pontmeyer.

geschiedenis1

Vijftien jaar na de overname besloot Pontmeyer de Zaanstreek te verlaten. De verschillende authentieke loodsen op het terrein zouden plaatsmaken voor woningbouw. De ruim honderd jaar oude houtloods op Industrieel Erfgoedpark De Hoop is de enige loods die bewaard is gebleven. In 2008 werden de oudhollandse dakpannen van dit monument voorzichtig van het dak gehaald. Een dekschuit vervoerde de gedemonteerde onderdelen naar Uitgeest. Uiteindelijk was eind 2009 de herbouw van deze bijzondere houtloods voltooid en sindsdien is dit provinciaal monument te bezichtigen op De Hoop.

nl_NLDutch